Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford Focus (2004 – 2011)

Izvor: wheresmycar101 / Shutterstock.com

Focus druge generacije

Prva generacija modela Focus uspela je u velikoj meri da vrati poštovanje evropskom ogranku kompanije Ford, pošto se neki od prethodnih modela nisu baš najbolje pokazali. Druga generacija je bila još uspešnija u tome – postala je ozbiljan konkurent automobilima kao što je VW Golf IV. Pritom je konkurenciju nastavila da ubedljivo pobeđuje voznim osobinama.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
kvalitet materijala u kabini
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

korozija
dizajn pre redizajna
zvučna izolacija kod karavana u zadnjem delu

Opis modela

Generalne informacije

Dostupan je kao hečbek sa troja i petora vrata, sedan, karavan i kupe-kabrio (kabriolet sa čvrstim krovom – kada je podignut krov, auto izgleda kao klasičan kupe). Veći je i teži u odnosu na prvu generaciju i ima za 2,5 cm duže međuosovinsko rastojanje. Takođe je za oko 1 cm viši i za 14 cm širi. Kao rezultat enterijer i prtljažnik su nešto veći. Što se tiče motorizacije, neki motori su preuzeti od prve generacije, a drugi su dodati. Benzinci – najslabiji je 1.4-litarski motor sa 80 KS, zatim 1.6-litarski u dve verzije sa 100 i 115 KS, 1.8-litarski sa 125 KS i 2.0-litarski sa 145 KS. Postoje i snažniji benzinci, ali oni nisu za prosečnog vozača. Dizelaši su naravno neuporedivo popularniji. Tu je 1.6-litarski TDCI sa 90, 100 i 109 KS, 1.8-litarski sa 115 KS i 2.0-litarski sa 110 ili 136 KS. Najslabiji benzinac ne preporučujemo, pošto je suviše anemičan i slab za ovu karoseriju. Takođe i preticanja mogu da budu opasna ukoliko niste iskusan vozač koji ume da iskoristi pun potencijal motora.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Renault Megane, Opel Astra…

Unutrašnjost

Veliki napredak je učinjeno po pitanju kvaliteta materijala i završne obrade, što je neretko zamerano prvoj generaciji prilikom poređenja npr. sa VW Golfom IV. Sada Focus nema čega da se stidi. Komande su ergonomične – vozač se lako navikava na njihovu poziciju i funkciju. Pozicija sedenja je odlična. Prostor za putnike pozadi je u proseku klase. Generalno, atmosfera u kabini je prijatna.

Praktičnost

Hečbek ima osnovnu zapreminu prtljažnika od oko 390 litara, što uopšte nije loše, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.260 litara. Dakle, s te strane može da ispuni gotovo sve „obaveze“ porodičnog automobila. Tu je i karavan sa svojih osnovnih 480 do 1.525 litara, koji po toj zapremini nije najbolji u klasi, ali treba imati u vidu i da je i kraći od konkurenata koji ga nadmašuju, što može da bude od značaja prilikom traženja parkinga u gradu. U kabini Focus II ima prosečan broj i zapreminu pregrada i ostava za sitnice.

U vožnji

Oslanjanje je u gotovo u potpunosti ostalo isto kao kod prve generacije, s obzirom da nije bilo ni potrebe za unapređenje – prva generacija se pokazala fantastično na ovom polju. Ford Focus se u krivinama ponaša sjajno, čemu verovatno doprinosi i to što je karoserija kruća za 10%. Vozač vrlo samouvereno može brzo da prolazi kroz krivine. Oslanjanje jeste malo tvrđe, ali nije neudobno. Napravljen je odličan kompromis. Dakle, po pitanju voznih osobina, Focus II ostaje na vrhu.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Komfor Motor

Pouzdan, udoban, best buy polovnjak.

Mane Mane

2.0 tdci, za sad nema mane.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.400 din do 32.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 315 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase